ایران و اسپانیا در آستانه ساخت نیروگاه هستهای
با سفر هیئت اسپانیایی به ریاست شورای ایمنی هسته ای این کشور، گام های مهمی در جهت همراهی و همکاری هستهای دو طرف برداشته شده است.
به گزارش برق نیوز، پس از سفر اخیر هیات اسپانیایی به ریاست «شورای ایمنی هستهای اسپانیا» و دیدار با مقامات ایرانی، طرفین ضمن اشاره به روند رو به رشد همکاریهای بینالمللی سازمان انرزی اتمی ایران نسبت به توسعه همکاریهای هستهای ایران و اسپانیا بویژه در زمینه ایمنی هستهای ابراز امیدواری کردند.
هیات اسپانیایی علاوه بر دیدار با ریاست سازمان انرژی اتمی با معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان و رییس مرکز نظام ایمنی هستهای به طور جداگانه ملاقات کرد.
ملاقاتهایی که طرفین بر توسعه همکاریهای دو کشور از جمله در زمینههای مختلف هستهای مذاکره کردند.
دیدارهایی که به گفته معاون این سازمان در آن مجموعهای از کارشناسان و مقامات عالی انرژی هستهای اسپانیا در آن حضور داشتند، در چارچوب همکاریهای جدید هستهای بوده و طرفین در جریان این سفر کنسرسیوم همکاری امضا کردند.
این مذاکرات و همکاریها از سوی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز مورد حمایت قرار گرفت و اعلام شد همکاری با سایر کشورها در زمینه توسعه فناوری هستهای نه تنها بلا مانع است، بلکه ایران نیز در زمینه آب سنگین و غنی سازی اورانیوم با توجه به تواناییهای بالایی که دارد، می تواند به سایر کشورها کمک کند. در برجام مجوز صادر شد تا کشورهای مختلف در زمینه فناوریهای هستهای با ایران همکاری داشته باشند.
سازمان انرژی اتمی نیز در جهت مجوزی که در برجام صادر شده به دنبال عقد قرارداد همکاری با سایر کشورها است تا فناوری هستهای را در کشور توسعه دهند. برای توسعه فناوریهای هستهای، همکاری با کشورهای پیشرفته منعی وجود ندارد. به گفته وی نتایج بررسیها نشان داد که تمام ادعاهای گذشته غربیها دروغ بوده است و فعالیتهای هستهای ایران کاملا شفاف است.
بدنبال سفر هیات اسپانیایی به تهران نشریه «دیپلمات» این کشور از همکاری اسپانیا با ایران در پروسه ساخت دو نیروگاه هستهای در ایران خبر داده و اعلام داشت طبق اعلام مقامات ایرانی، اسپانیا تبدیل به اولین کشور خارجی خواهد شد که پس از اجرایی شدن برجام در زمینه انرژی با تهران همکاری خواهد کرد. در این گزارش به نقل از منابع شورای ایمنی هستهای اسپانیا تاکید گردیده که این سفر در چارچوب فعالیتهای بینالمللی این شورا صورت گرفته و در طی آن هیچ توافق مشخصی حاصل نشده است.
آقای کمالوندی (سخنگوی سازمان انرژی اتمی) در ژانویه سالجاری خبر از امضای توافق بین ایران و اسپانیا «ظرف ماههای آتی» در جهت استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای داده و تاکید کرده که این نوع مذاکرات بین دو کشور حتی پیش از حصول توافق هستهای در جولای سال 2015 آغاز شده است و طبق گفته ایشان چنین توافقی، همکاری اسپانیا در ساخت دو نیروگاه هستهای در ایران، آموزش پرسنل و همچنین آماده سازی تکنسینهای ایرانی برای مقابله با حوادث هستهای را نیز شامل میشود.
علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز پس از دیدار اخیر خود با کمیسیونر انرژی و اقدامات اقلیمی اتحادیه اروپا اعلام داشت: پس از برجام گفتوگوها و رفت و آمدهای متعددی بین ایران و برخی از کشورهای اروپایی صورت گرفت و این بار شاهد حضور مجموعه اتحادیه اروپا در این چارچوب هستیم. بر اساس فصل سوم برجام همکاریهای علمی و تحقیقاتی هستهای ایران با کشورهای طرف مقابل دیده شده است. در زمینه همکاریهای هستهای بین ایران و اروپا گفتوگوی خوبی با هیات اتحادیه اروپا داشتیم که میتواند از سایت فردو آغاز شود. امیدواریم شاهد حرکت گستره و شتابان در خصوص فعالیتهای دو جانبه در بخشهای مختلف هستهای باشیم که این فعالیتها میتواند از سایت فردو به ویژه در بخش آزمایشگاهی آغاز شود. امیدوارم همکاریهای هستهای ایران و اتحادیه اروپا بتواند در قالب همکاری و تعامل بین یک بازیگر موثر در بخشهای مختلف به ویژه ایتر نمود پیدا کند.
گفتگوهای دو طرف در حالی است که اخیرا آریاس کانیته، کمیسیونر آب و هوا و انرژی اتحادیه اروپا درباره نیروگاههای انرژی هستهای اسپانیا نگرانیهایی را مطرح کرد و مدعی شد درباره مسایل مرتبط با ایمنی نیروگاههای انرژی هستهای اسپانیا شفافیت وجود ندارد. بنظر میرسد پس از این که درخواست کابینه برای کسب اطلاعات درباره تاسیسات ذخیره زبالههای هستهای در بیلبائی نادیده گرفته شده وی این اتهامات را مطرح کرده است.
کمیسیون انتظار دارد تا طبق بند 41 معاهده اوراتم که پروژههای سرمایه گذاری در این حوزه را کنترل میکند، این اطلاعات را دریافت کند. کمیسیونر اتحادیه اروپا اعتقاد دارد تا به امروز ما هیچ گونه مکاتبهای در رابطه با احتمال استقرار تاسیسات ذخیره زباله هستهای در این نیروگاه دریافت نکردهایم. اسپانیا در گزارش 2014 خود اقدامات گوناگونی برای تضمین شفافیت درباره دستورالعمل ایمنی هستهای ارائه کرده بود اما در اجرای تعهدات خود ناموفق بود.
منبع: خبرآنلاین