افزایش کیفیت محصولات روشنایی
هیئت محترم وزیران در سال "اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل"مصوبه ممنوعیت تولید و واردات لامپ رشته ای را به تصویب رساند که اقدامی بزرگ در حمایت از مصرف کنندگان و افزایش کیفیت محصولات روشنایی موجود در بازار محسوب میشود.
بر اساس مصوبه شماره ۷۱۴۴/ت ۵۱۳۴۷ﻫ مورخ ۲۶/۱/۹۵ هیئت وزیران، علاوه بر ممنوعیت ثبت سفارش و واردات لامپ های رشته ای، کلیه تولید کنندگان تا تاریخ ۲۶/۹/۹۵ مهلت دارند تا نسبت به جمع آوری خطوط تولید لامپ های رشته ای با توان بالای ۴۰ وات اقدام نمایند.
براساس این گزارش لامپ های رشته ای، از فناوری های روشنایی بسیار کم بازده می باشند؛ به طوری که حدود ۹۵ درصد از انرژی مصرفی خود را به گرما تبدیل نموده و تنها ۵ درصد آن را به صورت روشنایی مفید از خود ساطع میکنند. این موضوع موجب آلودگی محیط زیست و افزایش هزینه های انرژی خانوار می گردد.به همین جهت استفاده از لامپ های رشته ای در بسیاری از کشورهای دنیا به ویژه کشورهای پیشرفته ممنوع می باشد.
ممنوعیت تولید و واردات لامپ رشتهای، فرصت مناسبی برای رشد فناوری های جایگزین در کشوررا فراهم می نماید ضمن آنکه با اجرای مصوبه مذکور شرایط خوبی برای سرمایه گذاری در حوزه تولید محصولات پربازده جایگزین وزمینه خودکفایی در تجهیزات نوین روشنایی و نورپردازی ایجاد خواهد نمود.
از جمله این فناوری ها می توان به لامپ های فلورسنت فشرده CFL (که با نام کم مصرف شناخته می شوند) و نیز فناوری پیشرفته تر LED اشاره نمود.
بالا بودن راندمان این لامپ ها در مقایسه با لامپ رشته ای، باعث می شود تا استفاده از لامپ با توان به مراتب پایین تر جهت تأمین روشنایی یکسان، امکان پذیر باشد. به عنوان مثال می توان به جای لامپ ۱۰۰ وات رشته ای، از لامپ ۲۳ وات فلورسنت فشرده یا لامپ حدودا ۱۵ وات LED استفاده کرد. ضمن آنکه طول عمر لامپ های CFL و LED به ترتیب حدوداً ۸ برابر و ۳۰ برابر لامپ های رشته ای می باشد.
منبع: سازمان بهره وری