نجات از خاموشی با نو کردن وسایل برقی
بخش مهمی از مصرف بالای برق و آب ناشی از فرسودگی و مستعمل بودن وسایلی است که در خانههای ایرانیان وجود دارد. بررسیها نشان میدهد در صورتی که بتوانیم وسایلی مانند یخچالها و کولرها را نوسازی کنیم تا حد زیادی در مصرف برق صرفه جویی میشود.
به گزارش برق نیوز، به نقل از آرمان ، با گذشت حدود یک ماه از فصل تابستان و نزدیکشدن به اوج گرما و پیک مصرف آب و برق هشدار مسئولان درباره صرفهجویی در مصرف آب و برق جدیتر میشود. گزارشها حاکی از آن است که مصرف آب و برق در میان ایرانیان به ویژه در فصل تابستان بسیار بالاست و میتوان ایران را یکی از پرمصرفترین کشورها به شمار آورد. ایرانیان در مصرف آب و برق و به طور کلی مصرف انرژی همواره رکورددار بودهاند. بررسی اجمالی روی شش ماده پرمصرف ایرانیان نشان میدهد که جمعیت ۸۰ میلیونی ایران، بیش از استانداردهای جهانی، شکر، نمک، آب، بنزین، گاز و برق مصرف میکنند. ایران یکی از سه قطب اصلی تولید انرژی به حساب میآید. با تداوم مصرف انرژی به همین منوال، احتمالا در دهه آینده ایران وارد کننده انرژی است. سرانه مصرف برق در ایران سه برابر میانگین جهانی است. متوسط مصرف جهانی برق در دنیا برای مشترکان خانگی، ۹۰۰ کیلووات ساعت در سال است، در حالی که مشترکان ایرانی در بخش خانگی سالانه ۲۹۰۰ کیلو وات ساعت برق مصرف میکنند. همچنین ایرانیان ۷۰ درصد بیش از الگوی جهانی آب مصرف میکنند. آمارها نشان میدهد شدت مصرف انرژی در ایران ۹ برابر ژاپن و نروژ، هفت برابر کشورهای پیشرفته اروپایی، سه برابر عربستان سعودی و چهار برابر ترکیه و متوسط جهان است.
ایران ازنظر مصرف روزانه آب توسط هر فرد در فهرست کشورهای پرمصرف دنیا قرار دارد. در زمینه مصرف برق و عدم وجود الگوی مطلوب بین ایرانیان در حوزه مصرف این کالای راهبردی نیز، اوضاع نگران کننده است. در کشور ما که هنوز برق هستهای در شبکه سراسری برق کشور، جایگاه بالایی ندارد و مجبوریم با سرمایهگذاریهای عظیم و ساخت نیروگاههای آبی و حرارتی، نسبت به تولید برق اقدام کنیم، میزان مصرف برق وضعیت خوبی ندارد. به گزارش ایسنا، برق مصرفی توسط خانوارهای ایرانی با در نظر گرفتن استانداردهای جهانی پاسخگوی ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت است. یعنی ما، دو برابر جمعیت روسیه برق مصرف میکنیم که این جای تاسف دارد. اوضاع در حوزه آب نیز نگرانکننده و تاسفآور است. ایرانیان، بیش از متوسط جهانی، آب مصرف میکنند و سرانه مصرف هر ایرانی در روز، به اندازه یک بشکه ۲۰۰ لیتری است. در کشور خشک و کم باران ایران که آب بهزودی ارزش طلا را پیدا میکند، استفاده بیرویه آن، هشدار بزرگی برای نسل امروز، و آینده تاریکی برای نسل فردای ایران است.
آیا در تابستان با خاموشی مواجه میشویم؟
در فصل تابستان مصرف انرژی بهویژه آب و برق بسیار بیشتر از سایر فصول است. مسئولان همواره نگران مصرف شهروندان در تابستان بوده و هستند، به طوری که چند روز پیش معاون مدیر کل دفتر مدیریت مصرف شرکت توانیر پیشبینی کرده است که میزان مصرف برق کشور در تابستان امسال حدود هشت درصد بیش از تابستان سال گذشته باشد. علیرضا احمد یزدی اظهار داشت که مصرف برق کشور در زمان اوج خود در تابستان سال ۹۴ حداکثر به ۵۰ هزار و ۱۷۷ مگاوات رسید، اما به علت افزایش سرمایهگذاریهای صنعتی در کشور و افزایش دمای کره زمین پیشبینی میکنیم در تابستان امسال این میزان از ۵۴ هزار مگاوات بگذرد. او با اشاره به وجود ۳۳ میلیون مشترک برق در کل کشور خاطرنشان کرد که مشترکان صنعتی با آنکه فقط یک درصد مشترکان برق را تشکیل میدهند، اما ۳۴ درصد مصرف برق را به خود اختصاص دادهاند و بیشتر از کل خانوادههای ایرانی برق مصرف میکنند.
در این بین حمید چیتچیان، وزیر نیرو خط قرمز پیک مصرف برق تابستانی را تعیین کرد و یادآور شد که پیک مصرف برق در تابستان در مرز ۵۴ هزار مگاوات پیشبینی شده و در صورتی که مصرف برق از این مرز عبور کند خاموشی داریم. باتوجه به پیشبینی معاون مدیر کل دفتر مدیریت مصرف شرکت توانیر درباره افزایش هشت درصدی مصرف برق در تابستان سال جاری امکان اینکه با خاموشی رو به رو شویم وجود دارد. با یک حساب سر انگشتی در مییابیم که اگر مصرف ۵۰ هزار مگاواتی در سال ۹۴ با افزایش هشت درصدی همراه باشد، این میزان مصرف در تابستان سال جاری به حدود ۵۵ هزار مگاوات میرسد. با توجه به سخنان وزیر نیرو و پیشبینیهای کارشناسان و مسئولان مربوطه درباره افزایش میزان مصرف در تابستان امسال، اگر شهروندان دست به اصلاح الگوی مصرف نزنند قطعا دچار خاموشی میشویم.
اسقاط یخچالهای فرسوده و تعویض قسطی با یخچال نو
بخش مهمی از مصرف بالای برق و آب ناشی از فرسودگی و مستهلک بودن وسایلی است که در خانههای ایرانیان وجود دارد. بررسیها نشان میدهد در صورتی که بتوانیم وسایلی مانند یخچالها و کولرها را نوسازی کنیم تا حد زیادی در مصرف برق صرفه جویی میشود. از سال گذشته وعده هایی برای تعویض وسایل خانگی فرسوده و جایگزینی آنها داده شد که قرار بود تا پایان سال ۹۴ عملیاتی شود اما این طرح نتوانست در سال ۹۴ اجرا شود و به سال جاری موکول شد. همانطور که اشاره شد میانگین مصرف ایرانیان سه برابر مصرف جهانی است. به عبارت دیگر هر ایرانی سه برابر دیگر افراد ساکن در جهان برق مصرف میکند. باید توجه داشت که مصرف بالا فقط به دلیل عدم تغییر در الگوی مصرف شهروندان و عدم صرفهجویی آنها نیست. عوامل دیگری مانند مستهلک بودن لوازم برقی وجود دارد که مصرف این انرژی کاربردی را بسیار افزایش میدهد. اگر بتوانیم رتبه انرژی و راندمان مصرف برق تجهیزات خانگی خود را با نوسازی آنها بالا ببریم میتوان گفت بسیاری از هزینه های مربوط به برق کاهش پیدا میکند. محصولات الکتریکی مانند کولر، یخچال و ماشین لباسشویی از وسایلی هستند که در تابستان بیشترین مصرف را دارند. اگر این وسایل بیش از حد معمولی، مصرف برق داشته باشند، مسلم است که تاثیری زیادی در میزان مصرف برق دارند. موضوعی که هنوز بسیاری از شهروندان و مسئولان به آن توجهی نشان نمیدهند و وقتی با مبالغ بالای قبوض برق خانه هایشان مواجه میشوند، تعجب میکنند.
در همین راستا سازمان بهرهوری انرژی از سال گذشته وعده جایگزینی یخچالهای فرسوده و نو را داده بود که سال گذشته اجرایی نشد اما آخرین گفته های مدیرعامل این سازمان حاکی از این است که سه تولیدکننده ایرانی مسئولیت این کار را به عهده گرفتهاند به این ترتیب که یخچالهای قدیمی با یخچالهای با راندمان بالا در شرایط قسطی جایگزین میشود. سید حسین سجادی با بیان اینکه اجرای پایلوت این طرح تا دو ماه آینده به پایان میرسد، اظهار کرد: حدود شش میلیارد تومان برای این کار سرمایهگذاری شده و قرار است که این طرح به صورت محدود و در تمام جنبهها مورد کنترل قرار بگیرد و ظرف دو ماه این طرح به صورت کلان به شورای اقتصاد ارائه می شود. بر اساس گفته کارشناسان همه یخچالها، حتی آنهایی که رتبه انرژی خوبی نیز دارند پس از ۱۰ یا ۱۵ سال کار مداوم، فرسوده محسوب میشوند و باید از رده خارج شوند. با این وجود باید منتظر ماند که آیا این طرح اجرایی میشود و یا باز هم در گیر و دار مراحل اداری متوقف میماند.
منبع : برق نیوز