تولید برق هنگام مسافرت با خودرو
قرار است در پروژهای آزمایشی از بلورهای پیزوالکتریک برای تولید برق در تعدادی از آزادراههای ایالت کالیفرنیای آمریکا استفاده شود.
با ورود به ماه شهریور و نزدیک شدن به پایان تعطیلات مدرسهها و دانشگاهها، سفرهای تابستانی افزایش مییابد. این امر افزایش ترافیک در جادهها را به همراه خواهد داشت. تصور کنید، چه خوب میشد اگر میتوانستیم وقتی به مسافرت میرویم از حرکت خودروی خود به صورت مفید استفاده کنیم و مثلا برق مورد نیاز شهر یا روستای مقصد خود را تولید کنیم!
تولید برق از جادهها و پیادهروها ایده جالبی است که سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون طرحهای گوناگونی برای عملی کردن این ایده مطرح شده است: استفاده از حرکت خودرو برای چرخاندن ژنراتور، نصب سلولهای خورشیدی در کف جاده، قرار دادن مواد دارای خاصیت پیزوالکتریک در زیر جاده و کار گذاشتن توربینهای بادی در کنار جاده. در ادامه با شیوه بهکارگیری خاصیت پیزوالکتریک برای تبدیل حرکت عابران و خودروها به برق آشنا میشویم.
مواد دارای خاصیت پیزوالکتریک اگر در معرض تنش قرار بگیرند، یعنی فشرده یا کشیده شوند، جریان الکتریکی آزاد میکنند و برعکس، اگر جریان الکتریکی به آنها اعمال شود تغییر شکل میدهند. میکروفن، ساعت کوارتز، ترازوی دیجیتال و رادیو از موارد کاربرد این مواد در زندگی روزانه ما هستند. برای مثال، در میکروفن وقتی امواج صوتی به ماده پیزوالکتریک برخورد میکند موجب تغییرشکل و در نتیجه تولید جریان الکتریکی میشود.
اکنون در چند کشور با کار گذاشتن این مواد در کف پیادهروها یا جادهها از حرکت عابران پیاده یا خودروها برق تولید میشود. در یکی از ایستگاههای قطار توکیو، در زیر بخشی از کف ایستگاه این مواد کار گذاشته شدهاند و رفت و آمد مسافران از روی آنها برق مورد نیاز تمام نمایشگرهای ایستگاه را تامین میکند.
قرار است در پروژهای آزمایشی از بلورهای پیزوالکتریک برای تولید برق در تعدادی از آزادراههای ایالت کالیفرنیای آمریکا استفاده شود. در این پروژه، بلورهایی هماندازه باتری ساعت زیر بخشی از جاده قرار داده میشوند. هنگام عبور خودروها از روی این بخش از جاده، بلورها تحت تنش قرار میگیرند و جریان الکتریکی آزاد میکنند. با کار گذاشتن تعداد زیادی بلور و عبور روزانه هزاران وسیله نقلیه از روی آنها به اندازهای برق تولید میشود که میتوان آن را به شبکه سراسری توزیع برق انتقال داد. دانشمندان تخمین میزنند، برقی که از مسیری مجهز به این بلورها به طول 16 کیلومتر تولید میشود، میتواند کل نیاز شهری با جمعیت 105 هزار نفر را تامین کند.
منبع: جام جم