خصوصیسازی بخش تولید برق تا مرز 80 درصد
هوشنگ فلاحتیان گفت: هماکنون بیش از 60 درصد برق کشور با نیروگاههای خصوصی تولید شده و تنها 40 درصد آن به وسیله بخش دولتی تولید میشود. سهم زیادی از نیروگاههای دولتی کنونی نیز در فهرست فروش و واگذاری به بخش خصوصی قرار دارد.
"هوشنگ فلاحتیان" در دومین کنگره راهبردی نفت و نیرو گفت: باوجود مشکلات و چالشهای موجود حرکتهای موفق آمیزی در زمینه خصوصی سازی صورت گرفته و جایگاه آن در صنعت برق سال به سال پررنگ تر میشود.
وی با اشاره به اینکه صنعت برق ایران در حوزه تولید تا مرز 80 درصد در حال خصوصی شدن است، گفت: هماکنون بیش از 60 درصد برق کشور با نیروگاههای خصوصی تولید شده و تنها 40 درصد آن به وسیله بخش دولتی تولید میشود.
وی ادامه داد: سهم زیادی از نیروگاههای دولتی کنونی نیز در فهرست فروش و واگذاری به بخش خصوصی قرار دارد. علاوه بر آن نیز به دنبال اصلاح ساختاری شرکتهای توزیع جهت خصوصی سازی آنها هستیم.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با بیان اینکه 100 درصد تجهیزات توزیع و 90 درصد تجهیزات پست و انتقال در داخل کشور تولید میشود، گفت: جمهوری اسلامی ایران نیز در کنار کشورهای بزرگ نیروگاهساز نیز صاحب فناوری ساخت نیروگاه است و روز به روز در این زمینه پیشرفت میکند.
وی در خصوص روند سرمایهگذاریها در صنعت برق کشور گفت: در طول یک سال گذشته مراجعات زیادی از اروپا و آسیا به خصوص شرکتهای کرهای، چینی و ژاپنی برای مشارکت در صنعت برق داشتهایم و حضور مهمانان خارجی در این کنگره را مغتنم میشماریم.
فلاحتیان با اشاره به لزوم همکاری شرکتهای خارجی با شرکتهای ایرانی برای سرمایهگذاری در صنعت برق گفت: در فضای کنونی شرکتهای خارجی و شرکتهای ایرانی باید با یکدیگر مشارکت داشته باشند و وزارت نیرو نیز از مشارکت آنها حمایت میکند.
وی از طراحی قراردادهای شفاف برای توسعه سرمایهگذاری خارجی در صنعت برق خبر داد و گفت: امکان سرمایه گذاری خارجی به صورت BOO وBOT با تأمین سرمایه مورد نیاز به صورت کامل یا بیش از نیمی از سرمایه از سوی شرکتهای خارجی وجود دارد و قراردادهای کاملاً شفافی تهیه شده که متن این قراردادها در سایت شرکت مادرتخصصی نیروگاههای برق حرارتی وجود دارد.
معاون وزیر نیرو تصریح کرد: برخی شرکتهای خارجی در ایران تمایل به سرمایهگذاری به صورت BOO و BOT و برخورداری از تضمین دولتی هستند که در صورت اجرای نیروگاههای دولتی به این شیوه، حتماً مناقصه بینالمللی برگزار میکنیم.
وی افزود: اگر بخش خصوصی داخلی بخواهد با یک شرکت خارجی همکاری کند، شرکت ایرانی ضمانتهای لازم را نزد بانک عامل ایرانی قرارداده و بانک این ضمانت را به سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران اعلام میکند، بنابراین بانک عامل ایرانی تضمین پرداخت را به شرکتهای خارجی میدهد.
وی تصریح کرد: همچنین اگر شرکت خارجی بخواهد بهصورت مستقل در ایران سرمایهگذاری کند، بر اساس قانون تشویق و حمایت سرمایهگذار خارجی (فیپا) که مصوب مجلس شورای اسلامی است، تضمین لازم داده میشود.
وی با بیان اینکه ظرفیت منصوبه نیروگاهی کشور بالغ بر 76 هزار مگاوات بوده و سالانه 5 هزارمگاوات به این ظرفیت افزوده میشود، گفت: این نشانگر فعل و انفعالات تجاری مثبت بین شرکتهای ایرانی و خارجی است.
فلاحتیان با تاکید بر اینکه بخش دولتی و بخش خصوصی در همکاری با شرکتهای خارجی جزو خوش حسابترین کشورهاست، گفت: اطمینانهای لازم به شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در صنعت برق ایران داده میشود.
وی خاطرنشان کرد: ایران از نظر امنیت فیزیکی امنتر از بسیاری کشورها است و محیط اقتصادی و فیزیکی کاملاً امنی دارد که شرکتهای خارجی میتوانند با همکاری فعالان صنعت برق در بازار ایران و حتی منطقه سهمی را به خود اختصاص دهند.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما