تأثیر خشکسالی و بحران آب بر بروز رفتارهای خشونتآمیز
اخبار تلخ خشکشدن تالابها، خالیشدن سدها و سفرههای زیرزمینی و خطرات ناشی از آن نظیر بروز خشکسالی و تخلیه روستاها، به تشدید بحرانهای روانی، اضطراب و در نهایت خشونت میانجامد.
براساس نمودار پژوهشی ترسیم شده اخیر توسط پژوهشگران روند رشد خشونت و تروریسم در خاورمیانه با روند خشکسالی انطباق دارد. ایران، عراق و شمال شبهجزیره عربستان این روزها در حال تجربه کردن شرایط دمایی هستند که فقط میتوان آن را با استفاده از تعریف موج گرمایی تابستانی توضیح داد. همچنین بسیاری از جنگها در طول تاریخ به دلیل دستیابی به آب صورت گرفته است.
*مشکل آب به بحران تبدیل شده است
رضا داوری اردکانی، رییس فرهنگستان علوم درباره بحران آب میگوید: مشکل آب، مساله تازهای نیست، اما اخیراً این مشکل به بحران تبدیل شده است. مشکل آب نه تنها در دنیا بحرانی است، بلکه ما همیشه با این مشکل در کشور مواجه بودهایم. آب فقط مسأله دانشمندان نیست، بلکه مسأله همه مردم است البته در حل مشکل آب باید دولت کار کند منتها بدون کمک مردم نمیشود رسانهها هم باید به نقد بپردازند.
وی در ادامه افزود: تکنولوژی موهبتی بوده که از دیگران به ما رسیده و سادهترین و کوچکترین آن هم حفر چاه است. وقتی چاه توسط حفاران، حفر میشد آنها به این موضوع آگاه نبودند که ایجاد چاه در منطقه و محل زندگیشان چه مصیبتی را برای آنها به همراه دارد. مردم وقتی متوجه مصیبت شدند که قنات خشک شد. در هر چیزی باید تعادل داشته باشیم، در حالی که بر اثر عدم تعادل بیآب بودیم و اکنون بیآبتر شدهایم.
داوری اردکانی همچنین میگوید: ما در منطقه خشک جهانی قرار داریم و قرنها با شرایط کم آبی روبهرو بودهایم، به این شرایط عادت کردهایم و حالا هم با این شرایط میسازیم اما اکنون باید چارهای بیاندیشیم.
*مصرف منابع انرژی را مدیریت کنیم
اندیشمندان درحالی درباره بحران آب صحبت میکنند که حمید چیتچیان، وزیر نیرو نیز از مردم برای مدیریت مصرف آب و برق کمک میطلبد و میگوید: با توجه به اینکه ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته آمارهای نگران کنندهای در حوزه آب دیده میشود به طوری که بارش ایران یک سوم متوسط بارش کل سرزمینهای کره خاکی است.
وی در این باره میافزاید: وجود خشکسالیهای 15 ساله، تغییر اقلیم، تغییر نوع بارشها، افزایش تبخیر و میزان بارشها از جمله دلایلی است که موجب فقر منابع آبی ایران شده است. بنابراین باید به عنوان یک اصل کلی بپذیریم که اگر بخواهیم وضعیت پایداری داشته باشیم باید مدیریت مصرف را پیشه کار خود کنیم.
وزیر نیرو تأکید میکند که مدیریت صحیح باید در تمام اقشار مردم و سازمانها به صورت فراگیر باشد. پیگیری همکاران این حوزه در وزارت نیرو موجب شده که از نظر آمادگی ایستگاههای پمپاژ، دستگاه تصفیه آب و استفاده حداکثری از منابع آب وضعیت بسیار خوبی داشته باشیم. در نهایت با توجه به وضعیت بحرانی منابع آب انتظار میرود که مردم صرفه جویی بیشتری را درزمینه استفاده بهینه از آب داشته باشند.
*تأثیر خشکسالی و بحران آب بر بروز رفتارهای خشونتآمیز
در ادامه بحران و کمبود آب و به تبع آن خشکسالی بررسی میکنیم که به گفته روانشناسان و جامعهشناسان، بر اخلاقیات و بروز رفتارهای خشونتآمیز مؤثر است.
مجید ابهری، جامعهشناسدر این بارهمیگوید: از نگاه رفتار شناسی دو عامل بر رفتار و روان انسانها تأثیر میگذارد، عوامل درونی مثل مسائل ارثی، تغذیه، شرایط جسمی و عصبی و دوم عوامل محیطی مثل سرما و گرما، روشنایی و تاریکی، خشکی یا سرسبزی محیط زندگی. براساس همین اصل افراد ساکن مناطق کوهستانی مردمی رزم جو ، دلیر و شجاع و ساکنان کنار جنگلها و دریاها افرادی آرام، خوش قول و دوری گزین از درگیری و در نهایت ساکنان کویر مردمی سخت کوش، خشن و جدی هستند.
وی میافزاید: براساس همین مختصات است که شرایط محیطی مثل خشکسالی، کم آبی، کمبود بارندگی به دو شکل بر روح و روان مردم اثر میگذارد یکی ایجاد اضطراب و نگرانی نسبت به آینده و وحشت از کمبودها و کاستیها در زندگی پیش رو و دیگری اضطراب و نگرانی و وحشت از فقر و تهی دستی و از دست دادن استعدادهای کشاورزی و باغداری و اجبار به مهاجرت از سرزمین مادری.
ابهری اظهار میکند: بنابراین باید الگوهای مصرف جامعه براساس صرفه جویی و پرهیز از تشریفاتگرایی تهیه و ارائه شود نه اینکه بعضیها استخرهای پرآب خود را برای سرگرمی داشته باشند فضای سبز خانهشان را آبیاری کنند و عدهای دیگر در حسرت آب آشامیدنی یا آب برای تن شویی باشند. برخی از ما ایرانیان خیلی اسراف کار هستیم و با زندگی مومنانه و اقتصادی آشنا نیستیم.
وی میافزاید: اخبار تلخ خشک شدن دریاچه نمک و خطرات ناشی از آن، دریاچه ارومیه، هامون و بختگان جز اضطراب و نگرانی برای مردم نتیجهای ندارد و کاری از دست مردم بر نمیآید اما زیاده روی و اصراف در زندگی ما ایرانیان را رکورددار در جهان کرده است مثلا نمک شش برابر استاندارد جهانی ، نوشابه چهار برابر استاندار سرانه جهانی، سوخت شش برابر، لوازم آرایش دوازده برابر و ضایعات نان هشت برابر و در مورد اقلام دیگر نیز وضع بهتر از این نیست.
ابهری میگوید: تغییر الگوی مصرف ناشی از تغییر سبک زندگی یعنی همان اشاراتی که مقام معظم رهبری از سال 68 به طور مرتب به ما گوشزد کردهاند تا سبک زندگی ما به روش زندگی اصیل اسلامی ـ ایرانی برنگردد.
*محیطهای خشک فضای خشونت را شدت میدهد
همچنین محمدمهدی لبیبی، جامعهشناس نیز دراین باره میگوید: یکی از نظریات مهم جامعه شناسی زیستی این بوده که محیط بر روی رفتار انسانها تأثیر مستقیم و غیر مستقیم دارد یعنی رفتارهای اجتماعی و فرهنگی انسانها تحت تأثیر اکولوژی قرار میگیرد اولین کسی که این نظریه را مطرح کرد ابن خلدون بود وی مقایسه انسانهای شهرنشین و بادیه نشین انجام داده و گفته که خصلتهایی از شهرنشینان در بین بادیهنشینان نیست و برعکس.
وی در ادامه میگوید: خود این نظریه مقدمهای شد تا بعدها این امر در جامعه شناسی مطرح شود که محیط بر رفتار موثر است تحقیقات بعدی نشان داد که محیطهای بسیار گرم و بسیار سرد میتواند انسانها را دارای شرایط خاصی کند مثلا شواهدی مثل اینکه اگر چنگیز خان با چنین جنایاتی پیدا شد ناشی از شرایط زندگی سخت مغولستان است درحالیکه در مناطق خوش آب و هوا و معتدل این فضا نوع دیگری میشود مثلا برخی معتقدند بیشتر شعرا و نویسندگان و موسیقی دانها در مناطق سرسبز و مکانهای خوش آب و هوا زندگی میکنند.
بنابراین این منطق غلط نیست که محیطهای خشن و کم آب میتواند روحیه افراد را تغییر دهد و فضای خشونت را شدت دهد کما اینکه گرمای خیلی زیاد افراد را کم حوصله تر میکند در خود تهران هم اگر نگاه کنیم وقتی دمای هوا بالا میرود حوصله افراد کم میشود و احتمال پرخاشگری و برخورد با دیگران هم بیشتر میشود در دیگر کشورهای خشک و گرم نیز همینطور است بهترین دما زمانی است که نیاز به پوشش کم یا زیاد نداریم منتها در بیشتر مواقع ما این دما را نداریم و این روزها گرما در حال تشدید است.
لبیبی میافزاید: بنابراین اصل موضوع به لحاظ پزشکی، روانشناسی و اکولوژی و سابقه تاریخی تأیید شده است اما نمیتوانیم این را به عنوان یک قانون عام مطرح کنیم ما در همان فضای کویری خشک بدون آب هم انسانهای لطیف و شاعر و مهربان داریم پس این قاعده نیست.
وی درباره نقش مردم و دولتها در رفع مشکل کم آبی یا مدیریت آن میافزاید: در مسئله آب بیشتر از اینکه ما با مردم روبه رو باشیم با مسئولین روبه رو هستیم امکاناتی باید فراهم کنیم برای ذخیره بیشتر آب الان امار میگوید حدود 30 درصد هدررفت آب داریم در خیلی مناطق ایران هنوز آب شرب و شستشو از هم جدا نیست ، تسهیلات لازم هم برای استفاده از شیرآلات مناسب به مردم نمیدهیم و در نهایت در خود کشور ما شاید بالای 40 ـ 50 درصد کنترهای آب درست عمل نمیکند و مصرف واقعی آب را نشان نمیدهد همینطور ما هیچ زمان افرادی که از استخرها و آبیاریهای باغ زیاد استفاده میکنند شناسایی نمیکنیم جریمه نمیکنیم و برخورد جدی نکردیم.
این مدرس جامعهشناسی یادآور میشود: پس درست است که فرهنگ سازی چیز خوبی است اما در کنار فرهنگ سازی باید قانون هم باشد زمانی ما آبیاری مناسب نداریم هدررفت آب زیاد داریم نمیتوانیم از مردم چیزی بخواهیم ما جاهای اصلی را رها کردیم دنبال فرهنگ سازی با افرادی رفتیم که شاید نقش انچنانی در این کار ندارند. آمارها نشان می دهد در دو دهه آینده از لحاظ اکولوژی کشور وارد شرایط خاصی میشود، خیلی جنگلها و قناتها را از دست می دهیم و بحران آب بحران معمولی نیست جدی است و میتواند ثبات سیاسی کشور را تغییر دهد بنابراین اگر این خطر احساس بشود ما همینطور که برای چیزهای دیگر سرمایه گذاری میکنیم سرمایه بیشتر دراین قسمت بگذاریم در کنارش از مردم هم صرفه جویی بخواهیم.
لبیبی توضیح میدهد: شهرداری سالها پیش در لندن مخازنی در منازل مردم به طور مجانی نصب کرد ناودان خانهها را به این مخزن آب وصل و از این مخزن آب شیر گذاشت تا به محض اینکه بارندگی در لندن شروع میشود تمام آب پشت بام در این مخزن جمع شود این باران در فصل تابستان به مصارف آبیاری باغچهها و شستشوی خانه و سایر مصارف شست و شویی میرسد یعنی افراد از آب لولهکشی شده برای این مصارف استفاده نمیکنند کجا ما چنین کارهایی انجام دادهایم؟ یک مقدار باید در این حوزهها مدیریت بیشتری داشته باشیم با صرف برخی هزینهها از هزینههای ناشی از مشکلات بحران آب در آینده بکاهیم.
منبع: خبرگزاری فارس