قابليت پايش و مديريت وضعيت مشترکان برق از راه دور
سيستم مديريت مشتركين شبكه توزيع برق از راه دور جعبه انشعاب هوشمند برق با قابليت كنترل از راه دور؛ قابليت پايش و مديريت وضعيت مصرف كنندگان انرژي الكتريكي را دارد.
دانیال نژاد ملایری کارشناس ارشد اتوماسیون دفتر مهندسی شرکت به ارائه گزارشی در ارتباط با کسب نشان طلا در جشنواره اختراعات صنعت برق كره جنوبي (BIXPO) پرداخت.
وی در ابتدای سخنان خود خاطر نشان کرد: در انجام طرح های تحقیقاتی همواره تلاش کرده ام پروژه ها در جهت رفع مشکلات موجود و بهبود کیفیت زندگی و خدمات تعریف شود.
در ادامه نژادملايري به ارائه طرح خود با عنوان "سيستم مديريت مشتركين شبكه توزيع برق از راه دور جعبه انشعاب هوشمند برق با قابليت كنترل از راه دور" پرداخت و گفت: این طرح قابليت پايش و مديريت وضعيت مصرف كنندگان انرژي الكتريكي را دارد و شامل كاركردهايي است كه شركت هاي توزيع برق روز به روز بيشتر به آن احساس نياز مي كنند.
قابليت هايي از قبيل برقراري يا قطع انشعاب مشتركين شبكه برق، بالانس بار از راه دور، حفاظت شبكه و كنترل جريان مصرفي از نيازمنديهاي امروز صنعت برقشبكه برق كشور مي باشد. جعبه انشعاب هوشمند برق و طرح هاي توسعه آن تلاش هايي است كه جهت رفع نيازمندي هاي فوق صورت گرفته و خوشبختانه تا كنون مورد تاييد و حمايت سازمانهاي مربوطه و كاربران آن قرار گفته است.
وی افزود: طرح فوق علاوه بر اينكه به عنوان اختراع ملي به ثبت رسيده است، در جشنواره بين المللي اختراعات شركت برق كره جنوبي نيز پذيرفته و موفق به كسب جايزه Leading-Edge Prize گرديده است و در حال حاضر نيز به صورت پايلوت در شركت توزيع نيروي برق جنوب استان كرمان در حال اجرا مي باشد.
وي بیان کرد: طراحي جعبه انشعاب هوشمند بر اساس نياز سنجي فوق صورت گرفته و مراحل ساخت آن در شركت انرژي گستر هفت واد انجام شد. در مرحله بعد طرح پايلوت براي ساخت و نصب پنج دستگاه در محدوده مديريت برق سيرجان در شركت توزيع نيروي برق جنوب استان كرمان به تصويب رسيد.
نژاد ملايري در رابطه با ساختار کلی RMDS بیان کرد: جعبه انشعاب هوشمند به طور خلاصه تابلو انشعابي است كه در مسير شبكه توزيع و اتصال انشعاب مشتركين برق به شبكه عمومي قرار مي گيرد و به نوعي بخشي از قابليت هاي كنترلي و مانيتورينگ را به انشعاب مشترك اضافه مي نمايد.
در اين فرآيند توسعه نرم افزار متمركز مديريت سيستم جعبه انشعاب برق و همچنين بهينه سازي نرم افزار مديريت مستقيم سيستم محلي به نوعي انجام گرفته است كه بتوان به سهولت، عمليات قطع يا وصل انشعاب مشترك، بالانس بار، محدوديت حداكثر جريان قابل مصرف مشترك اعمال فرامين كنترلي به شبكه روشنايي و پايش شبكه فشار ضعيف در هنگام بروز خطا را از طريق آن به انجام رساند.
کارشناس ارشد اتوماسیون دفتر مهندسی مشکلاتی که با استفاده از این تجهیز مرتفع می گردد را اینگونه برشمرد: قطع و وصل مشترکین شبکه برق از راه دور و بدون بالا رفتن از پایه، قابليت تغيير فاز و بالانس بار از راه دور، شبكه ارتباطي مقرون به صرفه و كاهش تعداد سيم كارت هاي لازم تا حد يك سيم كارت براي 5000 مشترك، كنترل سطح جریان مصرفی مشترکین و كاهش افت شبکه و كاهش آسيب ترانس یا قطع برق، کاهش انشعاب غير مجاز و سهولت تشخیص آن به دلیل ساختار منظم انشعاب های مجاز، کاهش هزینه به ازای هر انشعاب در اماکن شلوغ و خصوصا آپارتمانها، افزایش ایمنی و امنیت کادر فنی و کاهش تعداد و هزینه مامورین شرکت برق در مناطق دورافتاده جهت وصول مطالبات، عیب یابی سریع و ساده شبکه توزیع و كاهش خاموشی و انرژی توزیع نشده، کنترل از راه دور روشنایی معابر و امكان حذف سيم روشنايي، پیکربندی به صورت شبکه و از طریق یک مرکز کنترل واحد
وی در پایان سخنان خود بیان نمود: بديهي است جهت اجراي صنعتي طرح، بهينه سازي ها و زمينه هاي بهبود زيادي وجود خواهند داشت كه البته اين مسائل نيز در طرح هاي پيشنهادي در دست تكميل و توسعه مي باشد. طرح هاي تكميلي بر ميناي جعبه انشعاب هوشمند و قابلیت مدیریت کامل مصرف مشترکین برق با نظارت وتاييد رسمي سازمان بهره وري انرژي بوده و تلاش مي شود همگام و سازگار با طرح فهام صورت پذيرد.
اميد است كه با حمايت مسوولين محترم و استقبال صنايع مربوطه به خصوص شركت هاي توزيع برق، زمينه توسعه و تجاري سازي طرح مذكور فراهم شده و نتايج فني و اقتصادي استفاده از آن در صنعت برق كشور و توسعه شبكه هاي هوشمند برق ملاحظه گردد.