خاموشی یک لامپ برای کاهش انتشار 730 میلیون تن CO2
یک پژوهشگر حوزه انرژی و محیط زیست گفت: اگر هر مشترک برق در کشور روزانه به اندازه خاموش کردن یک لامپ 100 وات به مدت یک ساعت در مصرف برق خود صرفهجویی کند، به معنی کاهش انتشار سالانه 730 میلیون تن کربن دیاکسید در بخش نیروگاهی است.
به گزارش برق نیوز, یک پژوهشگر حوزه انرژی و محیط زیست گفت: اگر هر مشترک برق در کشور روزانه به اندازه خاموش کردن یک لامپ 100 وات به مدت یک ساعت در مصرف برق خود صرفهجویی کند، به معنی کاهش انتشار سالانه 730 میلیون تن کربن دیاکسید در بخش نیروگاهی است.
ابوالفضل آقاسی با بیان اینکه صرفهجویی در مصرف برق یا اصطلاحا "مصرف بهینه انرژی الکتریکی" از نقطه نظر زیستمحیطی و اقتصادی حائز اهمیت است، افزود: در واقع خاموش کردن یک لامپ، اثری بیش از آنچه که در ذهن ماست خواهد داشت.
وی تصریح کرد: بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی در سال 2014، مهمترین دلیل تغییر اقلیم و گرمایش جهانی، تولید گازهای گلخانهای است. گازهای گلخانهای که کربن دیاکسید نیز یکی از آنهاست باعث میشوند که اشعههای خورشید با طول موج پایین و از ابرها که آنها نیز جزو گازهای گلخانهای هستند بگذرند و بعد از برخورد به سطح زمین بازتاب شده و طول موج آنها افزایش یابد و از پرتوهای فرابنفش به فروسرخ تبدیل شوند؛ پرتوهای فروسرخ بعد از برخورد با گازهای گلخانهای باز میگردند و نمیتوانند از آنجا عبور کنند و همین امر باعث گرم شدن زمین میشود.
تامین بیش از 70 درصد انرژی الکتریکی مصرفی بشر با سوخت فسیلی
مسئول کارگروه محیط زیست موسسه کیمیای سبز گفت: حدود 60 درصد از این گازها در بخش انرژی تولید میشود که بخش تولید برق در این رابطه بیشترین سهم را دارد چرا که بیش از 70 درصد انرژی الکتریکی بشر با سوزاندن سوختهای فسیلی تولید میشود. این در حالی است که در نیروگاههای سوخت فسیلی جهان، در خوشبینانهترین حالت، 430 گرم کربن دیاکسید به ازای هر کیلوات-ساعت برق تولیدی منتشر میشود.
آقاسی اظهار کرد: یک کیلووات ساعت خیلی عدد دور از ذهنی نیست و تنها معادل مصرف انرژی یک لامپ 100 وات معمولی در مدت 10 ساعت، در حدود پنج ساعت روشن ماندن یک تلویزیون یا برابر با مصرف انرژی یک یخچال معمولی در مدت 24 ساعت است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: بر اساس پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، انتشار کربن دیاکسید طی سالهای 2008 تا 2035 به میزان 25 درصد رشد خواهد داشت.
وی افزود: در ایران نیز به گزارش وزارت نیرو، هماکنون بیش از ۹۵ درصد برق کشور با استفاده از فعالیت نیروگاههای حرارتی و مصرف سوختهای فسیلی همچون گاز طبیعی، گازوئیل و نفت کوره (مازوت) تامین میشود.
آقاسی افزود: بر اساس ترازنامه انرژی، میانگین تولید کربن دیاکسید در اثر تولید برق در نیروگاههای سوخت فسیلی در حدود 600 گرم بر کیلووات ساعت است که در نیروگاههای بخار و در هنگام استفاده از سوخت مازوت، تا 950 گرم بر کیلووات ساعت نیز افزایش مییابد.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: از سوی دیگر، حداقل هزینه تولید برق به همراه هزینههای توزیع و انتقال بدون در نظر گرفتن قیمت سوخت چیزی برابر 85 تومان است، اما درحال حاضر با قیمت 50 تومان به مصرف کننده، برای مصرفکنندگان عادی و کم مصرف، فروخته میشود.
هزینه 785 تومانی تولید و 300 تومانی فروش
وی ادامه داد: هزینه سوخت هر کیلووات ساعت برق 700 تومان است که 85 تومان نیز در بخش تبدیل انرژی، انتقال و توزیع به آن افزوده میشود و در مجموع هرکیلووات ساعت برق 785 تومان هزینه دربر دارد. در حالی که در کشور ما بر اساس تعرفه های مختلف، با قیمت کمینه 50 و بیشینه 300 تومان به دست مشترکان میرسد.
آقاسی با بیان اینکه مشترکان خانگی میتوانند نقش ویژهای در کمک به محیط زیست و اقتصاد کشور ایفا کنند، افزود: هر ساعت خاموش کردن یک لامپ 100 وات، سبب کاهش تولید 60 گرم کربن میشود. بنابراین اگر هر مشترک برق در کشور روزانه به اندازه خاموش کردن یک لامپ 100 وات به مدت یک ساعت در مصرف برق خود صرفهجویی کند، به معنی کاهش انتشار سالانه 730 میلیون تن کربن دیاکسید در بخش نیروگاهی است.
وی ادامه داد: همچنین این موضوع میتواند سبب صرفهجویی 900 میلیارد تومانی در میزان یارانهای شود که دولت برای برق مشترکان خانگی پرداخت میکند. سرمایهای که میتواند در راستای توسعه کشور صرف شود!
آقاسی ضمن دعوت از مردم استان مرکزی برای شرکت در برنامه ساعت زمین در روز 29 اسفندماه 94، گفت: برنامه ساعت زمین یک رویداد جهانی است که طی آن، شهروندان کشورهای مختلف جهان بطور همزمان اقدام به خاموش کردن چراغهای منازل خود میکنند تا بصورت نمادین بر اهمیت حفاظت از زمین در مقابل تغییرات آب و هوایی تأکید کنند.
این مسئول کارگروه محیط زیست موسسه کیمیای سبز تاکید کرد: از این رو از همه هم استانیها و همشهریان دعوت میکنم تا با خاموش کردن چراغهای منازل خود در ساعت مقرر 29 اسفند ماه94، به این حرکت فرهنگی بینالمللی پیوسته و نام اراک و استان مرکزی را در زمره دوستداران محیط زیست و حفاظت از زمین قرار دهند.
منبع: ایسنا